Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Oud Shell-topman Van Beurden krijgt 11 miljoen mee

  • van de redactie
  • 9 maart 2023

Oud-topman Ben van Beurden heeft over zijn laatste jaar bij Shell bijna 11 miljoen euro aan beloning ontvangen. Het olie- en gasconcern heeft dit bekendgemaakt in het jaarverslag. De totale beloning van Van Beurden over 2022 bedroeg 9,7 miljoen pond, waarvan een deel in aandelen die voor drie jaar niet mogen worden verkocht. Eerder werd al bekend dat de oud-topman kon rekenen op een ontslagvergoeding van 1,6 miljoen euro, wat gelijk staat aan zijn basissalaris bij Shell.

Het concern gaf in totaal bijna 25 miljard euro terug aan de aandeelhouders.

Van Beurden heeft begin dit jaar het roer bij Shell overgedragen aan Wael Sawan. De nieuwe topman krijgt een basissalaris van 1,4 miljoen pond en een bonus van 125 procent van het basissalaris afhankelijk van het behalen van bepaalde doelstellingen.

Grootste overname in de bedrijfsgeschiedenis

Onder leiding van Van Beurden deed Shell de grootste overname in de bedrijfsgeschiedenis en nam het afscheid van zijn duale Nederlands-Britse structuur. Daarnaast boekte het bedrijf afgelopen jaar een recordwinst van ruim 38 miljard euro, meer dan een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. Shell profiteerde van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne.

De aandeelhouders van Shell werden ook rijkelijk beloond. Het concern gaf in totaal bijna 25 miljard euro terug aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de terugkoop van eigen aandelen.