Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Aan de slag met het interieur van je bedrijfspand

  • van de redactie
  • 15 november 2022

Besteed als ondernemer voldoende aandacht aan het interieur binnen je bedrijfspand. Een kantoor moet mensen uitnodigen om er te komen werken. Zeker in de huidige tijd, waarin werknemers geneigd zijn steeds vaker thuis te blijven. Niet voor niets, daar het hen veel reistijd bespaart en het soms makkelijker maakt om zich langere tijd te concentreren. Volledig vanuit huis werken is onverstandig; het maakt de afstand tot de organisatie en collega’s steeds groter. Het hybride werken maakt dat organisaties hun bedrijfspand op een andere wijze indelen. Er worden minder vaste werkplekken geboden, terwijl het aantal ruimtes waarin projectteams kunnen samenwerken groeit. Wat doe jij er momenteel aan, om je kantoorruimte zo uitnodigend mogelijk in te richten voor collega’s?

Creëer een huiselijke sfeer op kantoor

Een modern kantoor heeft een ietwat huiselijke look. Dit betekent concreet dat organisaties voor het gebruik van grote kamerplanten kiezen, vaak gecombineerd met enkele bankstellen. Het biedt medewerkers de mogelijkheid in informele setting met elkaar te overleggen of kort te pauzeren gedurende de werkdag. Onderdeel van het creëren van een huiselijke sfeer op kantoor is het gebruik van raamdecoratie. Kies je voor rolgordijnen, of ga je voor bijvoorbeeld plissés? Raamdecoratie maakt een kantoor niet alleen sfeervol; het heeft ook een sterk praktisch nut. Voor werknemers is er niets vervelender dan het zonlicht wat van buiten op het beeldscherm voor hen schijnt. De weerkaatsing maakt het voor hen lastig om nog te zien wat er op het beeldscherm staat.

Kantoorruimtes ingericht om samenwerken te faciliteren

Zoals reeds werd aangehaald worden kantoorruimtes tegenwoordig zodanig ingericht, dat deze het samenwerken tussen collega’s faciliteren. Overigens is dat niet helemaal nieuw. In de afgelopen jaren zijn de vaste kantoren binnen het bedrijfspand op steeds meer plekken verdwenen en vervangen voor de moderne kantoortuin. Het idee achter een kantoortuin met flexplekken is het gegeven, dat collega’s meer interactie hebben en daardoor sneller tot besluiten komen. Een mailtje naar elkaar is niet meer nodig; je loopt even snel bij elkaar langs in de kantoortuin. Niet alleen heeft een kantoortuin een praktisch nut; er wordt op deze manier ook veel ruimte bespaard. Op hetzelfde oppervlak kunnen meer bureaus worden geplaatst.

Inmiddels beperken organisaties het aantal beschikbare flexplekken weer en wordt de hiermee vrijgekomen ruimte gebruikt om losse kamers te creëren waarin projectteams kunnen brainstormen en samenwerken. De verwachting is dat het hybride werken een blijvertje zal zijn, als gevolg waarvan het aantal benodigde flexplekken structureel afgenomen is.