HALLO

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst bij een echtscheiding?

  • van de redactie
  • 26 mei 2022

Als de liefde tussen jou en je partner na jaren over is, besluiten jullie mogelijk om uit elkaar te gaan. Staan jullie allebei achter deze keuze? Dan verloopt de echtscheiding waarschijnlijk zonder al te veel problemen. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Er is namelijk steeds vaker sprake van een zogeheten vechtscheiding. Dit kan uiteindelijk uitmonden in een conflict. Wanneer je verzekerd bent voor rechtsbijstand, denk je mogelijk dat je hier bij een vechtscheiding gebruik van kunt maken. Maar is dit eigenlijk wel zo? In deze tekst vertellen wij je of een rechtsbijstandverzekering inderdaad uitkomst biedt als je juridische hulp nodig hebt bij een echtscheiding.

Een rechtsbijstandverzekering biedt uitkomst bij een conflict. Als een scheiding uitmondt in een conflict, denk je daarom misschien dat jij je tot jouw verzekeraar kunt richten. Dit kun je proberen, maar je krijgt nul op het rekest. Waarom? Omdat conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering vallen. Geschillen die te maken hebben met de volgende zaken zijn hierdoor niet verzekerd:

  • scheiden of uit elkaar gaan.
  • een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap.
  • alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen.
  • de verdeling van vermogen, zoals het verdelen van geld, spullen of pensioen.

Omdat rechtsbijstand bij scheiding geen uitkomst biedt, zit je mogelijk met je handen in het haar. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je het hele traject toch op een goede manier af kunt sluiten. Richt je bijvoorbeeld eens tot de afspraken die in een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap opgenomen zijn. Hier hebben jullie allebei voor getekend, waardoor een conflict mogelijk in de kiem gesmoord kan worden. Zijn er kinderen in het spel? Stel dan met elkaar een zogeheten ouderschapsplan op. Dit is een verplichte regeling waarin scheidende ouders onderling afspraken vastleggen, bijvoorbeeld over de omgangsregeling en zorg voor minderjarige kinderen.

Het is je inmiddels duidelijk dat conflicten die gaan over een echtscheiding of uit elkaar gaan niet binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering vallen. Toch betekent dit niet dat het geen zin heeft om je te verzekeren voor rechtsbijstand. Er zijn namelijk genoeg zaken die wel verzekerd worden. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor juridische hulp als je getuige bent van een strafzaak, je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt en je een borgsom moet betalen in het buitenland. Verder dien je vaak minimaal één aanvullende dekking te kiezen naast de basisdekking.

Ben je betrokken bij een conflict, maar heb je geen rechtsbijstandverzekering? Dan denk je misschien slim te zijn door er nog snel eentje af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict heeft alleen geen zin. De eerste maanden na het afsluiten van de verzekering vallen namelijk vaak binnen de wachttijd. Wanneer hier sprake van is, ben je in de betreffende periode niet verzekerd voor juridische hulp voor een geschil dat ontstaat tijdens de wachttijd.