HALLO

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

De belangrijkste componenten in je groepenkast

  • van de redactie
  • 22 maart 2022

De groepenkast is een belangrijk onderdeel in je huis of kantoorpand. Een groepenkast zorgt ervoor dat de elektriciteit verdeeld wordt en dat apparaten voorzien kunnen worden van stroom. Daarnaast bevat een groepenkast componenten die ‘ingrijpen’ als er iets mis gaat. In dit artikel vertellen we je meer over de meest belangrijke componenten.

De hoofdschakelaar

De hoofdschakelaar is, zoals de naam al zegt, hét belangrijkste component in de groepenkast. Met deze schakelaar kun je de elektrische installaties die erop aangesloten zijn, in één keer in- of uitschakelen. Dat is ideaal als je bezig gaat met elektriciteit en je zeker wil weten dat de spanning eraf is. Sinds 2005 is de hoofdschakelaar een verplicht onderdeel in de groepenkast.

De aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar beschermt tegen lekstroom. Deze schakelaar meet hoeveel stroom er binnenkomt en hoeveel stroom er weg gaat. Als er minder stroom weg gaat dan er binnenkomt, dan ‘lekt’ er stroom weg. Dit kan komen door een defect apparaat of door een beschadigde kabel. De aardlekschakelaar detecteert dit lek en maakt de elektrische installatie spanningsloos om gevaarlijke situaties te voorkomen.


De installatieautomaat

Net als de aardlekschakelaar biedt de installatieautomaat bescherming. De installatieautomaat detecteert te hoge elektrische stromen. Dit kan ontstaan door kortsluiting (wanneer een apparaat of kabel beschadigd is) of door overbelasting (wanneer er te veel apparaten op één groep zijn aangesloten). De installatieautomaat onderbreekt dan de elektriciteit voor de apparaten die binnen die groep vallen.

Een groepenkast samenstellen

Wil je een nieuwe groepenkast kopen voor je huis of voor een bedrijfspand? Kies dan voor een betrouwbare partij die je daarbij kan helpen. Bij Elektramat kun je bijvoorbeeld de handige groepenkast generator gebruiken, waarmee je gemakkelijk een groepenkast virtueel kan samenstellen. De generator helpt je door het aan te geven wanneer een essentieel onderdeel ontbreekt of als je er één tekort komt. Ook kun je direct het gewenste merk selecteren. Kies je voor een Eaton Holec, AEG of Hager groepenkast, dan zit je zeker goed.