Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Geld lenen? Houd zakelijk en privé gescheiden!

  • van de redactie
  • 30 juli 2022

Wanneer je ondernemer bent en er sprake is van een ruimte cashflow binnen jouw bedrijf, kan het verleidelijk zijn om privé geld van je bedrijf te lenen. Je staat bijvoorbeeld voor een wat grotere uitgave, zoals de aanschaf van een auto, de realisatie van een verbouwing of iets dergelijks. Je zou zelfs rentevrij van je bedrijfsvermogen kunnen lenen. Klinkt als een goede deal, toch? Ja, misschien klinkt het zo, maar het wordt over het algemeen afgeraden. Lees hieronder waarom!

Financieel gezond

Een bedrijf dat financieel gezond is, wil je natuurlijk zo houden. Helaas heb je daar als ondernemer niet in elk opzicht vat op. Zolang de zaken goed gaan, is er meestal niet zo veel aan de hand. Maar ontwikkelingen kunnen zich in hoog tempo opvolgen. Waar vorig jaar nog geen vuiltje aan de lucht was, kun je wellicht volgend jaar in zwaar weer terechtkomen. Misschien wordt de concurrentie groter of krijg je te maken met faillissementen van belangrijke zakenrelaties. In dergelijke situaties ben je blij als je wat financiën achter de hand hebt. Wanneer je dat geld tijdelijk hebt weggesluisd voor andere doeleinden, kun je het niet meer inzetten waarvoor het bedoeld is. Je kunt dus beter geen geld lenen vanuit je eigen bedrijfsvermogen. Beter is het om een persoonlijke lening aan te gaan tegen een gunstige rente. Je bent dan weliswaar iets meer geld kwijt, maar dat kun je zien als een investering in zekerheid.

Beperkingen

Overigens heeft de overheid inmiddels al maatregelen genomen om voor zogenoemde aanmerkelijkbelanghouders van Nederlandse ondernemingen het lenen van de eigen vennootschap te ontmoedigen. Jaarlijks worden op deze manier miljarden euro’s geleend. Waar het nu nog mogelijk is om grote sommen geld van je eigen vennootschap te lenen, gaat dat in 2023 veranderen. Voortaan moet belasting worden betaald wanneer het geleende bedrag meer bedraagt dan 500.000 euro. Een uitzondering wordt gemaakt voor leningen die zijn aangegaan voor de financiering van de eigen woning. Deze uitzondering geldt als een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap.

Persoonlijke lening

Het woord zegt het eigenlijk al; een persoonlijke lening is niet bedoeld voor ondernemers. Je sluit zo’n lening af om er persoonlijke doelen mee te financieren en daarop wordt gecontroleerd. Bij het afsluiten van zo’n lening teken je de zogenoemde verklaring bestedingsdoel. Daarin stel je dat je het geld uitsluitend gebruikt voor persoonlijke doeleinden.