Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Het kiezen van een nieuwe bedrijfsnaam

  • van de redactie
  • 22 mei 2023

Er komt een moment in het leven van elke ondernemer waarop de oorspronkelijke bedrijfsnaam niet langer voldoet aan de behoeften van het bedrijf. Misschien ontwikkel je een nieuw product of dienst, of misschien betreed je een nieuwe markt. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om een nieuwe of extra bedrijfsnaam te overwegen.

Het registreren van een extra bedrijfsnaam kan online bij KVK en is gratis.

Het belang van de juiste bedrijfsnaam

Bij het opstarten van een onderneming kiest elke ondernemer een bedrijfsnaam die wordt geregistreerd in het KVK Handelsregister. Echter, naarmate bedrijven evolueren en nieuwe producten ontwikkelen, nieuwe diensten aanbieden, nieuwe markten betreden of nieuwe verkoopkanalen inzetten, kan het nodig zijn om een aparte bedrijfsnaam te registreren.

Wanneer je bedrijfsnaam niet meer past

Er zijn verschillende opties als je huidige bedrijfsnaam niet meer past bij je bedrijfsactiviteiten:

1. Extra bedrijfsnaam

Je kunt extra bedrijfsnamen registreren naast je oorspronkelijke bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld, als je bedrijf 'Jansen Schoenen' heet, kun je voor een nieuwe productlijn de extra naam 'Jansen Tassen' registreren in het Handelsregister. Het is belangrijk dat ook je extra bedrijfsnaam voldoet aan de regels. Het registreren van een extra bedrijfsnaam kan online bij KVK en is gratis.

2. Algemene bedrijfsnaam

Een andere optie is om je bedrijfsnaam aan te passen naar een algemenere naam. Met een algemene bedrijfsnaam kun je veel kanten op. Zo past de naam niet alleen bij je oorspronkelijke activiteiten, maar ook bij nieuwe producten of diensten. Het nadeel van een algemene bedrijfsnaam is dat de commerciƫle waarde ervan kan afnemen. De naam is minder duidelijk over wat je te bieden hebt, waardoor de herkenbaarheid voor klanten afneemt.

3. Aparte rechtspersoon

Het is ook mogelijk om een aparte rechtspersoon op te richten voor je nieuwe producten of activiteiten. Deze rechtspersoon krijgt een eigen bedrijfsnaam. Een voordeel hiervan is dat je risico's voor je bestaande bedrijf beperkt. Een nadeel is dat er extra kosten bij komen kijken, zoals notariskosten, en dat je meer tijd kwijt bent omdat je een aparte administratie moet bijhouden.

Belangrijk bij registreren van extra handelsnaam

Bij het registreren van een extra handelsnaam zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

Inschrijving in handelsregister

Als je een nieuwe bedrijfsnaam registreert, behoud je je huidige KVK-nummer. Je krijgt geen ander of extra KVK-nummer. Je kunt ook je activiteitenomschrijving aanpassen. Hiervoor gebruik je hetzelfde formulier als waarmee je een extra bedrijfsnaam registreert.

Bescherming van je naam

Wil je voorkomen dat iemand anders je bedrijfsnaam kopieert? Dan is het registreren van de naam bij KVK niet voldoende. Je moet de naam ook in de praktijk gebruiken.

Een bedrijfs- of handelsnaam is iets anders dan een merknaam. Pas als je je naam als merk registreert bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom, valt hij onder het merkenrecht. Hiermee voorkom je dat anderen jouw bedrijfsnaam als merknaam gebruiken in Belgiƫ, Nederland en Luxemburg.

Conclusie

Het kiezen van een bedrijfsnaam is een belangrijke beslissing die een grote impact kan hebben op het succes van je bedrijf. Het is belangrijk om een naam te kiezen die past bij je bedrijfsactiviteiten en die aantrekkelijk is voor je doelgroep. Als je bedrijf evolueert, kan het nodig zijn om je bedrijfsnaam aan te passen of een extra bedrijfsnaam te registreren. Het is belangrijk om deze beslissing zorgvuldig te overwegen en de juiste stappen te nemen om je bedrijfsnaam te beschermen.