HALLO

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Horeca keuken inrichten: kies voor hoogwaardige apparatuur

  • van de redactie
  • 20 oktober 2020

Er wordt in drukke, chaotische horeca keukens veel gevraagd van de keukenapparatuur. Kies daarom voor hoogwaardige horeca apparatuur dat je niet in de steek laat op piekmomenten. Weten waar je op moet letten? Wij loodsen je door een aantal belangrijke aandachtspunten.

Voedselveiligheid gaat boven alles. Dat vraagt om krachtige koel- en vriesapparatuur. Zoals een horeca koelkast die de temperatuur razendsnel weer op pijl brengt, zelfs na vele deuropeningen. Temperatuurschommelingen zijn gevaarlijk voor de voedselveilheid. Een constante koeltemperatuur stopt de bacteriegroei en zorgt voor een langere houdbaarheid. Met professioneel koel- en vriestemperatuur ben je verzekerd van een constante temperatuur. Bovendien is dit apparatuur beter geschikt voor warme omgevingen, zoals drukke horeca keukens. Terwijl een huishoudelijke koelkast oververhit raakt, blijft een horeca koeling nog steeds optimaal functioneren. Let er wel op dat koel- en vriesapparatuur nooit naast een warme bron wordt geplaatst, zoals een heet fornuis of een grill. Dit zorgt ervoor dat koelingen en vriezer harder moeten werken en meer energie verbruiken.

Let bij de aanschaf van koel- en vriesapparatuur op de maximale omgevingstemperatuur. In Nederland en België geldt klasse 5, dat betekent dat koel- en vriesapparatuur optimaal dient te presteren tot een temperatuur van 43°C. Ook het energielabel is een belangrijk aandachtspunt. Koelingen en vriezers zijn samen goed voor zo’n 25% van het totale energieverbruik in de keuken. Een energiezuinige koeling bespaart op jaarbasis aanzienlijk in de energiekosten.


Zonder goed kookapparatuur, zoals krachtige fornuizen, grills, bakplaten en friteuses, gaat er natuurlijk geen enkel gerecht de keuken uit. De menukaart bepaalt grotendeels welke apparatuur nodig is maar een goede oven, friteuse en fornuis mogen nooit ontbreken. Belangrijk is vooral de keuze tussen gas of elektrisch koken en de capaciteit van de apparatuur. Het lijkt misschien slim om een grote oven te kiezen maar buiten de piekmomenten om duurt het langer om zo’n grote oven op te warmen. Het is dan efficiënter om voor twee kleinere modellen te kiezen die ook afzonderlijk van elkaar ingezet kunnen worden. Zijn er veel piekmomenten, bereidt de keuken ook afhaal- en bezorgmaaltijden en werk je met een uitgebreide menukaart? Breng dit eerst in beeld voordat je bij een leverancier van horeca apparatuur naar binnen stapt. Zij kunnen je helpen om de juiste keuzes in apparatuur te maken.

Last but not least: de spoelkeuken. De vuile vaat moet natuurlijk zo snel en hygiënisch mogelijk worden afgewassen. Dat vraagt om een krachtige vaatwasser met snelle wasprogramma’s. De meest gebruikelijke modellen zijn de doorschuifvaatwasser en de voorlader vaatwasser. Bij een doorschuifvaatwasser wordt de vuile vaat, met behulp van aan- en afvoertafels, de machine ingeschoven. Dit werk niet alleen super efficiënt, het is ook een zeer ergonomische manier van afwassen. Bij een voorlader vaatwasser wordt de vuile vaat via een klapdeur aan de voorkant van de vaatwasser in de machine gezet. In drukke spoelkeukens waar de vuil vaat continu de keuken binnenkomt, is een doorschuifvaatwasser aan te raden.