In september 2024 telde Nederland 377 duizend werklozen, een lichte toename van 2 duizend per maand gedurende de afgelopen drie maanden. Ondanks deze stijging bleef het werkloosheidspercentage stabiel op 3,7%, hetzelfde niveau als in augustus. Ook het aantal mensen met betaald werk vertoonde een daling, met gemiddeld 13 duizend minder werkenden per maand, wat het totaal op 9,8 miljoen bracht in september. Deze cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast registreerde het UWV aan het eind van september 172,3 duizend lopende WW-uitkeringen, een toename van 1 procent ten opzichte van de maand ervoor.
Groepen buiten de beroepsbevolking groeien
Naast de werklozen zijn er nog eens 3,2 miljoen mensen zonder betaald werk die niet recent naar werk hebben gezocht of niet direct beschikbaar zijn, zoals gepensioneerden en mensen met langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze groep, die niet tot de beroepsbevolking behoort, groeide in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 15 duizend personen per maand. In totaal hadden 3,6 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar geen betaald werk in september.
Stijging WW-uitkeringen in overheid en onderwijs
Het UWV meldt een lichte toename in het aantal WW-uitkeringen in september, met een groei van 1,6 duizend tot 172,3 duizend uitkeringen. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een toename in de sectoren overheid (+4,9%) en onderwijs (+4,6%). De stijging in het onderwijs is deels seizoensgebonden, aangezien veel jaarcontracten na de zomer aflopen. Echter, deze gebruikelijke stijging was dit jaar minder uitgesproken vanwege de aanhoudende personeelstekorten in deze sector. Ook in de voeding- en genotmiddelenindustrie was er een stijging van WW-uitkeringen, zij het in mindere mate (+2,2%).
Balans tussen instroom en uitstroom werklozen
De werkloosheidscijfers zijn het resultaat van complexe onderliggende stromen tussen mensen met werk, werklozen en mensen buiten de beroepsbevolking. In september verlieten 232 duizend mensen de werkloosheid doordat zij een baan vonden of stopten met zoeken naar werk en daarmee de arbeidsmarkt verlieten. Tegelijkertijd steeg de werkloosheid door de instroom van 239 duizend mensen die hun baan verloren of nieuw op zoek gingen naar werk, zonder direct een baan te vinden. Hierdoor nam het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden met 7 duizend toe.
Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
Hoewel de werkloosheid licht is gestegen, blijft de situatie op de arbeidsmarkt over het algemeen stabiel. De balans tussen instroom en uitstroom van werklozen zorgt voor kleine schommelingen, maar er is geen sprake van een significante toename van werkloosheid. Wel blijft de druk op sommige sectoren hoog, zoals in het onderwijs en de overheid, waar personeelstekorten een rol spelen bij het beperken van de uitstroom van WW-gerechtigden.