Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Ondernemersvertrouwen stijgt, maar somberheid blijft overheersen

  • van de redactie
  • 19 mei 2023

Het ondernemersvertrouwen laat een stijgende lijn zien, maar er heerst nog altijd een gevoel van somberheid. Deze conclusie trekt macro-econoom Edin Mujagic in gesprek met BNR Nieuwsradio uit het recente rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Mujagic is er nog veel onzekerheid en pessimisme onderliggend aan de positieve ontwikkeling.

Winstgevendheid daalt, economische groei blijft achter

Het CBS-rapport toont aan dat het ondernemersvertrouwen de opwaartse trend van het eerste kwartaal voortzet. Volgens Mujagic melden steeds meer bedrijven een afname in winstgevendheid, wat goed te verklaren is in het licht van het recente nieuws over de Nederlandse economie die in het eerste kwartaal niet is gegroeid. Het dalen van de winstgevendheid en het uitblijven van economische groei zijn nauw met elkaar verbonden.

Uitdagingen voor ondernemers

Ondernemers worden geconfronteerd met diverse problemen, waaronder het tekort aan personeel. Mujagic merkt echter op dat dit tekort geleidelijk afneemt. Dit is eveneens te verklaren in het licht van de economische situatie. Hij stelt dat het probleem zichzelf op den duur zal oplossen.

Vertrouwen neemt toe, maar vraag naar goederen en diensten daalt

Mujagic benadrukt dat ondernemers weliswaar meer vertrouwen hebben in de economie, maar dat de vraag naar hun goederen en diensten afneemt. Dit is een indicatie dat de economie niet optimaal functioneert. Ondernemers worden geconfronteerd met talrijke uitdagingen, en hoewel het vertrouwen groeit, is er nog steeds een gebrek aan echte vooruitgang.

De weg naar herstel

Ondanks de somberheid is er ook ruimte voor positief nieuws. Het groeiende ondernemersvertrouwen geeft aan dat er een basis is voor herstel. Om de economie weer op het juiste spoor te krijgen, zijn echter meer maatregelen en stimulering nodig. Het is van essentieel belang dat de vraag naar goederen en diensten weer toeneemt en dat ondernemers de nodige ondersteuning krijgen om hun bedrijven succesvol te laten opereren.