Het vertrouwen van Nederlandse industriële producenten is in mei verder gedaald. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de vertrouwensindex van -3,3 in april naar -3,9 in mei. Daarmee ligt het vertrouwen niet alleen lager dan vorige maand, maar ook aanzienlijk onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op -1,3 staat. Sinds het piekjaar 2021, toen in oktober een recordhoogte van 10,4 werd bereikt, is de trend overwegend negatief.
Vooral zorgen over komende maanden
De verslechtering wordt vooral veroorzaakt door een somberder vooruitzicht voor de komende drie maanden. Producenten zijn beduidend minder optimistisch over hun verwachte productie en tonen zich ook negatiever over de voorraden gereed product. Wel blijft er een klein positief signaal overeind: er zijn nog altijd iets meer producenten die een productiestijging verwachten dan dat er een afname wordt voorzien. Toch wegen de negatieve inschattingen over orderportefeuilles en voorraden zwaarder, waardoor het algehele beeld versomberde.
Geen enkele sector ontsnapt aan negativiteit
In mei bleef het producentenvertrouwen in alle sectoren onder de nulgrens. De olie- en chemische industrie kende de sterkste daling en toonde zich het meest pessimistisch van alle branches. Vooral ten opzichte van april is de verslechtering daar opvallend groot. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de hout- en bouwmaterialenproducenten. Zij waren nog steeds niet positief, maar lieten wel een duidelijke verbetering zien vergeleken met de vorige maand. Ook de textiel-, kleding- en leerindustrie herstelde zich enigszins, al blijft het sentiment ook daar negatief.
Andere sectoren zoals de voedingsmiddelenindustrie, transportmiddelenbranche en de elektrotechnische industrie lieten slechts lichte veranderingen zien, zonder dat dit leidde tot enig optimisme. Het negatieve vertrouwen lijkt dan ook diepgeworteld en breed gedragen binnen de industrie.
Productie laat voorzichtig herstel zien
Ondanks het sombere sentiment onder ondernemers, groeide de industriële productie in maart met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de derde maand op rij waarin de jaar-op-jaar-productie toeneemt, wat een voorzichtig herstel lijkt in te luiden na een periode van anderhalf jaar krimp. Die positieve ontwikkeling kent echter een keerzijde: op maandbasis daalde de productie met 0,6 procent ten opzichte van februari, wanneer correctie voor seizoensinvloeden wordt meegenomen.
Vertrouwen blijft ver verwijderd van piekniveaus
De huidige stand van het producentenvertrouwen staat in schril contrast met de situatie enkele jaren geleden. In 2021 domineerde optimisme het sentiment, met meerdere maanden waarin het vertrouwen ruimschoots boven de zeven uitkwam. Sinds halverwege 2022 is sprake van een aanhoudende daling. In het voorjaar van 2023 gleed het vertrouwen vrijwel permanent onder nul, met mei 2025 als meest recente dieptepunt in die trend.