HALLO

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Wat is het voordeel van een collaboratieve robot bij laswerkzaamheden

  • van de redactie
  • 20 augustus 2021

Nog steeds is er een tekort aan geschoolde lassers en dit zal voorlopig ook wel zo blijven. De plaatwerkindustrie heeft al jaren een lassers tekort en daar worden al op grote schaal collaboratieve robots ingezet. Door de inzet van deze collaboratieve robots kunnen bekwame lassers kunnen worden ingezet voor het complexere werk. Collaboratieve robots kunnen flexibel en efficiënt worden ingezet in elk lasproces. Je kunt de lasrobot verplaatsen naar die plaats waar op dat moment ondersteuning nodig is. Is de taak daar voltooid dan kan de robot ergens anders in de productielijn opnieuw worden ingezet. Eigen lassers kunnen dan taken uitvoeren die niet repeteerbaar zijn. Collaboratieve robots kunnen boog-, TIG-, laser-, MIG-, ultrasoon, plasma- en puntlassen, maar ook solderen en hardsolderen.

Een ervaren lasser kan nauwkeurig lassen. Toch is lassen één van die taken waarbij een robot bijna altijd beter presteert dan een mens. Het is bewezen dat zelfs de beste lassers het niveau van de robots voor wat betreft consistentie, snelheid en efficiëntie niet kunnen evenaren. De consequent hoge kwaliteit kan door een robot worden gemaakt omdat deze wordt ingesteld op bepaalde bewegingen en deze bewegingen worden door de robot elke keer weer exact hetzelfde gemaakt. Een collaboratieve robot kan dan ook de flexibiliteit, efficiëntie en vrijheid van lasprocessen verbeteren. Door het inzetten van een cobot (collaboratieve robot) kan ook jouw bedrijf meer laswerk aan. In Nederland wordt het tekort aan goede en bekwame lassers tegengegaan door het inzetten van cobots.


Bij het lasproces moeten lassers zich nauwkeurig houden aan veiligheidsvoorschriften. Dat betekent dat ze gebruik moeten maken van een speciale lasuitrusting, een masker moeten dragen met verse luchttoevoer en dat de laslocatie voorzien moet zijn van een luchtbehandelingsinstallatie. Wanneer de laswerkzaamheden worden uitgevoerd door een cobot dan hoeft hierbij geen personeel in de buurt aanwezig te zijn. Er moet overigens dan wel voldoende luchttoevoer in de vorm van een luchtbehandelingsinstallatie aanwezig zijn. Maar de veiligheid van je personeel is op dat moment wel gewaarborgd. Ook al omdat de robot stopt met zijn werkzaamheden op het moment dat een van de personeelsleden te dicht in de buurt komt. Een cobot kan non-stop werken wat betekent dat er een verlaagde productiestilstand is. Door exacte instelling van een cobot wordt er ook minder materiaalafval geproduceerd.