Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Wil je gaan beleggen? Dan zijn dit 5 belangrijke zaken om in de gaten te houden

  • van de redactie
  • 26 oktober 2022

De tijd dat je je spaargeld op de bank zette en rijk kon worden van de rente, ligt al een eind in het verleden. Rente is er nog wel, als je zelf geld leent. Voor je eigen spaargeld hoef je niet op rente te rekenen. Beleggen is een betere optie, al is dit niet geheel zonder risico’s. Als je wilt gaan beleggen, is het verstandig om deze 5 vragen te beantwoorden.

1. Waar wil je in beleggen?

Er zijn verschillende vormen van beleggen. Je kunt kiezen voor aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, crowdfunding, en zo kan je nog wel een tijdje doorgaan. De eerste taak die je als kersvers belegger hebt, is om te bepalen waar je in wilt beleggen.

2. Hoeveel risico wil je lopen?

Beleggen is een risico. De kans bestaat dat je een deel van je investering of zelfs je volledige investering kwijtraakt. Bij beleggen is het in ieder geval belangrijk dat je het niet (te) spannend vindt dat je geld minder waard kan worden. Als dat zo is, moet je er eigenlijk niet aan beginnen. De waarde van je beleggingen kan namelijk stijgen, maar net zo hard weer dalen.

Er zijn alternatieven. Als je bijvoorbeeld gaat beleggen in vastgoed, participeer je in vastgoed. Je investeert in het vastgoed en deelt mee in de winst. Met een vastgoed beleggingsfonds spreid je de risico’s en heb je de beste kans op een mooi rendement.

3. Heb je zelf voldoende kennis?

Iedereen kan beleggen, maar zonder enige kennis is het een beetje hetzelfde als geblinddoekt een drukke kruising oversteken en maar hopen dat het goedkomt. Als je zelf niet over de benodigde kennis beschikt, kan je hulp krijgen, uiteraard betaalde hulp.

Een beleggingsadviseur kan je zien als een steun en toeverlaat. Deze persoon kijkt met je mee en geeft advies. De uiteindelijke keuze maak je zelf. Bij vermogensbeheer geef je de beleggingen uit handen. Wel bepaal je waar de beheerder in gaat beleggen. Bijvoorbeeld alleen aandelen, of louter beleggingsfondsen.