Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Zo houd jij de transportkosten voor je bedrijf beheersbaar

  • van de redactie
  • 12 september 2023

Als je als bedrijf goederen van A naar B moet brengen, dan heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen om het transport volledig zelf te doen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een derde partij. Vooral wanneer het sporadisch is, kan het verstandig zijn om kostentechnisch een derde partij in te schakelen om je goederen te vervoeren. Helemaal wanneer het geen binnenlandse rit is, maar je naar het zuiden van Europa moet. Vooral in de huidige tijd, waarin de transportkosten vaak al een enorme druk geven op de prijs van een product, wil je er als bedrijf natuurlijk alles aan doen om deze kosten zo flink mogelijk te drukken. Enerzijds om de algehele bedrijfskosten beheersbaar te houden, maar anderzijds ook om ervoor te zorgen dat je een competitieve prijs hebt voor je afnemers. Om ervoor te zorgen dat jij je transportkosten beheersbaar weet te houden, hebben we een aantal tips voor je.

Routeoptimalisatie

Wanneer je besluit het transport zelf uit te voeren, dan kun je niet zonder de juiste planning tools. Vooral in de huidige tijd, waarin we alles op basis van kunstmatige intelligentie doen, is het des te gemakkelijker om je routes zoveel mogelijk te optimaliseren. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het een enorm verschil is wanneer je iedere rit 5 tot 10% tijd bespaart. Vaak scheelt dit niet alleen tijd, maar ook brandstof en dus onderaan de streep manuren en geld. Kortom, investeren in goede software, want dit zal zich dubbel en dwars terugverdienen kunnen we je verzekeren. Vooral wanneer je een grote bedrijf hebt, ontkom je er niet aan om naast de juiste software, ook een planner in dienst te nemen, die zorgt voor de juiste routing van alle transport.

Onderhoud van je voertuigen

Het onderhoud van een wagenpark is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook om de kosten te beheersen. Je kunt je wel voorstellen dat achterstallig onderhoud van een auto, bus of vrachtwagen, de kans op eventuele problemen vergroot. Zorg er dus voor dat je de voertuigen periodiek laat nakijken, maar er ook voor zorgt dat de chauffeurs hier netjes mee omgaan. Door ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de banden voldoende lucht bevatten, kun je jaarlijks al snel 5 tot 8 procent op de brandstofkosten besparen, ideaal dus om direct te kunnen profiteren van lagere kosten voor brandstof en dus transport.

Transport uitbesteden

Komt het zelden voor dat je bijvoorbeeld goederen moet vervoeren buiten Nederland, dan kan het verstandig zijn dit uit te besteden aan een externe partij. Stel dat je transport naar Frankrijk nodig hebt voor bepaalde goederen, dan is het in het geval je normaal alleen in Nederland rijdt, niet alleen noodzakelijk om een geschikte chauffeur te vinden, maar ook te beschikken over de juiste verzekeringen. Daarbij komt ook dat ze niet langer dan een bepaalde tijd achter elkaar mogen rijden, waardoor je in het geval van een retourtje naar Parijs bijvoorbeeld, ook een overnachting zult moeten betalen. Op het moment dat je het uitbesteed aan een externe partij, die gespecialiseerd is in internationaal transport, ben je qua kosten vaak een stuk voordeliger uit.