Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

5 tips voor startende ondernemers

 • van de redactie
 • 24 februari 2023

Als startende ondernemer komt er veel op je af. Er zijn tal van zaken waar je rekening mee moet houden bij het starten van een bedrijf in Nederland. In deze uitgebreide gids delen we alle belangrijke informatie die je nodig hebt om een succesvol bedrijf te starten. Van het opstellen van een ondernemingsplan tot het aanvragen van vergunningen en het kiezen van de juiste rechtsvorm, we geven je daarom 6 tips die je nodig hebt om je bedrijf te starten.

Een goed netwerk is van groot belang voor het succes van je bedrijf.

1. Stel een ondernemingsplan op

Een goed ondernemingsplan is de basis van een succesvolle onderneming. Het helpt je om je doelen helder te krijgen en geeft inzicht in de haalbaarheid van je plannen. Het is dus van groot belang om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden. In je ondernemingsplan beschrijf je onder andere:

 • De doelstellingen van je bedrijf
 • Het product of de dienst die je gaat aanbieden
 • De markt waarop je je gaat richten
 • Een marketingplan
 • Een financieel plan

Het opstellen van een goed ondernemingsplan is vaak een tijdrovend proces, maar het loont de moeite om hier voldoende tijd en energie in te steken.

2. Kies de juiste rechtsvorm

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. De meest voorkomende rechtsvormen in Nederland zijn:

 • Eenmanszaak
 • Besloten Vennootschap (BV)
 • Vennootschap Onder Firma (VOF)
 • Maatschap

De keuze voor de juiste rechtsvorm hangt af van diverse factoren, zoals de aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen. Het is dan ook verstandig om je hier goed over te laten informeren door een jurist of accountant.

3. Kijk met een scherp oog naar je financiën

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om rekening te houden met diverse financiële zaken. Zo moet je bijvoorbeeld een goed beeld hebben van de benodigde investeringen en de verwachte omzet. Daarnaast dien je rekening te houden met zaken als belastingen en verzekeringen.

Het is verstandig om een overzicht te maken van alle verwachte kosten en opbrengsten. Zo krijg je een goed beeld van de haalbaarheid van je plannen en kun je tijdig bijsturen waar nodig.

4. Controleer op vergunningen en regelgeving

Bij het starten van een bedrijf dien je ook rekening te houden met diverse vergunningen en regelgeving. Zo heb je bijvoorbeeld in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning nodig. Daarnaast zijn er diverse regels omtrent arbeidsomstandigheden, milieu en veiligheid.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren over alle regelgeving en vergunningen die van toepassing zijn op jouw bedrijf en ervoor te zorgen dat je aan alle eisen voldoet. Dit voorkomt onnodige problemen en kan boetes en sancties voorkomen.

5. Bepaal een marketingstrategie

Een goede marketingstrategie is van groot belang voor het succes van je bedrijf. Het is daarom verstandig om hier voldoende aandacht aan te besteden. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een website, het adverteren via sociale media en het organiseren van evenementen.

Naast marketing is ook goede communicatie van groot belang. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent voor je klanten en dat je duidelijk communiceert over de diensten en producten die je aanbiedt. Dit vergroot het vertrouwen van klanten in jouw bedrijf en kan leiden tot een betere klanttevredenheid.

6. Bouw aan je netwerk

Een goed netwerk is van groot belang voor het succes van je bedrijf. Het kan zorgen voor nieuwe klanten, kansen op samenwerkingen en meer naamsbekendheid. Het is dan ook verstandig om te netwerken en contact te leggen met andere ondernemers en organisaties in jouw branche.

Daarnaast kan samenwerken met andere bedrijven voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke marketingcampagnes, het delen van kennis en ervaringen en het gezamenlijk inkopen van producten en diensten.

Tot slot

Het starten van een bedrijf in Nederland kan een uitdagend maar zeer lonend proces zijn. Het is van groot belang om je goed voor te bereiden en alle zaken goed op orde te hebben. Door een goed ondernemingsplan op te stellen, de juiste rechtsvorm te kiezen en rekening te houden met alle financiële en wettelijke zaken, vergroot je de kans op succes.

Het opzetten van een goed netwerk, het investeren in marketing en communicatie en het zoeken naar samenwerkingen met andere bedrijven kan daarbij helpen. Met deze 6 tips ben je goed op weg om een succesvol bedrijf te starten!