In november 2024 hebben Nederlandse huishoudens 0,8 procent meer geconsumeerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging komt door een toename in de aankoop van zowel goederen als diensten. Hoewel de groei bescheiden is, wijst dit op een stabiele consumptietrend.
Meer duurzame aankopen en diensten
De grootste stijging was zichtbaar bij duurzame goederen, waarvan de consumptie met 2,3 procent toenam. Vooral elektrische apparaten en auto’s waren populairder dan in november 2023. Daarnaast werd er 1,5 procent meer besteed aan overige goederen, zoals energie en persoonlijke verzorgingsproducten. Hiertegenover staat een daling van 0,9 procent in de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen, gecorrigeerd voor prijsveranderingen.
Diensten, die meer dan de helft van de totale binnenlandse consumptie uitmaken, lieten een groei van 0,6 procent zien. Consumenten gaven vooral meer uit aan vervoer, communicatie, recreatie en culturele activiteiten.
Minder gunstige vooruitzichten voor december
Het CBS kijkt niet alleen naar de daadwerkelijke consumptie, maar analyseert ook maandelijks de omstandigheden die deze beïnvloeden. In de Consumptieradar van december werd duidelijk dat de omstandigheden voor de maand december minder gunstig waren dan in november.
Deze verslechtering hangt samen met somberdere verwachtingen onder producenten over de ontwikkeling van hun personeelssterkte. Andere factoren, zoals het consumentenvertrouwen, de arbeidsmarkt en vermogensontwikkeling, blijven eveneens van invloed op de consumptiedynamiek.
Hoewel een verbetering van de indicatoren in de Consumptieradar niet altijd een hogere consumptiegroei garandeert, wijzen de minder gunstige omstandigheden mogelijk op een matiging van de groei in december.