Even geduld

Verbinding met onze database is verbroken. Er wordt aan gewerkt. Excuses voor het ongemak!

l

Wat zijn de voor- en nadelen van de 3-ploegendienst?

 • van de redactie
 • 9 maart 2023

Technici kunnen verschillende soorten diensten draaien. Een van de meest voorkomende dienstroosters is de 3-ploegendienst. Hoewel deze dienstregeling voor sommige technici goed werkt, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. In deze blog gaan we dieper in op de voor- en nadelen van werken in een 3-ploegendienst.

Wat is een 3-ploegendienst?

Een 3-ploegendienst is een dienstrooster waarbij drie verschillende teams of ploegen werken, gedurende 24 uur per dag, zeven dagen per week. Om ervoor te zorgen dat de productie continu door blijft draaien, zit er overlap in de roosters van deze ploegen. Dit soort ploegendiensten worden vaak gebruikt in sectoren waar de productie of dienstverlening niet kan worden onderbroken, zoals de productie-industrie, transport en logistiek.

Gemiddeld werk je tussen de 36 en 40 uur per week, verdeeld over de vroege en late diensten in combinatie met nachtdiensten. In de meeste roosters worden 7.00 – 15.00 – 23.00 uur als wisseltijden aangegeven, maar kunnen bijvoorbeeld ook verschoven worden naar 6.00 – 14.00 – 22.00 uur.

De voor- en nadelen van een 3-ploegendienst

Werken in een 3-ploegendienst brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Hieronder enkele voor- en nadelen:

Voordelen

 • Extra vergoeding: wanneer je bijvoorbeeld als monteur via synsel in een ploegendienst werkt, ontvang je goede toeslagen.
 • Weekenden vrij: een voordeel van werken in een 3-ploegendienst is dat je in de weekenden vrij bent.
 • Flexibiliteit: vaak krijg je de flexibiliteit om te kiezen welke ploeg het best bij jouw persoonlijke omstandigheden past, bijvoorbeeld een ochtend-, middag- of nachtploeg.

Nadelen

 • Roulerend rooster: de ene keer werk je in de ochtend en de andere keer in de avond. Roulerende roosters kunnen nadelig zijn, omdat dit je ritme verstoort. Een 3-ploegendienst rooster is wel het meest voorkomend, bijvoorbeeld bij vacatures technische dienst.
 • Verstoring van de slaapcyclus: werken in een ploegendienst kan je slaapcyclus verstoren. Dit kan leiden tot vermoeidheid of concentratieproblemen. Om jou als werknemer te beschermen zijn er allerlei regels opgesteld over werktijden.
 • Sociale isolatie: het werken in ploegendiensten kan leiden tot sociale isolatie, omdat je bijvoorbeeld niet op hetzelfde moment samen met jouw familie en vrienden kan zijn.

Welke ploegen zijn er nog meer?

Er zijn verschillende soorten ploegendiensten. Hieronder geven we je een overzicht:

 • 2-ploegendienst: de ene ploeg werkt vaak van ’s ochtends tot halverwege de middag en de andere ploeg van ’s middags tot laat in de avond.
 • 4-ploegendienst: op bepaalde delen van de dag ligt hier de productie geheel stil. Dit soort werkgevers werken met snel wisselende roosters, verspreid over de hele dag en nacht.
 • 5-ploegendienst: roosters van maandag tot en met zondag. Zowel vroeg, laat als in de nacht.

Wil jij werken in een 3-ploegendienst? Synsel Techniek biedt diverse vacatures aan.